About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

23 May 2016

Laura Mizgirytė-Latour - 10 auksinių mados raktelių ieškančiai savo stiliaus


Lauros Mizgirytės-Latour rašiniai apie madą ir stilių žurnale "Laima" yra viena iš mėgstamiausių mano rubrikų jau seniai, todėl labai apsidžiaugiau sužinojusi, jog ši stilistė spaudai rengia knygą. Gegužės pradžioje įvyko knygos pristatymas, o štai praeitą savaitę iš knygyno namo ją parsitempiau ir aš! Kokybiško popieriaus sunkiasvorę (319 puslapių!) sukrimtau per vakarą, tačiau tai jokiu būdu ne vienadienis skaitalas.




Knyga labai ilgu, bet tiksliu pavadinimu - 10 auksinių mados raktelių ieškančiai savo stiliaus. Vienas po kito pristatomi 10 skirtingų stilių: vyriškas, romantinis, bohemiškas, klasikinis, militaristinis, seksualus, vintažinis, minimalistinis, ekstravagantiškas ir sportinis. Leidinyje pateikiama medžiaga, kaip rašo pati knygos autorė, yra tik rakteliai į savą, savitą stilių: ji aptaria ir rekomenduoja tam tikrus drabužius, avalynę, aksesuarus, tačiau pats stiliaus konstravimas paliekamas skaitytojui. 
   

10 auksinių raktelių piešiniais iliustravo ir nuotraukoms pozavo pati knygos autorė, kas man laikytina dideliu pliusu - žmogus ne tik postringauja apie stilius, bet ir parodo tai praktiškai, besiremdama savo turimu garderobu. Justi ir tai, jog Laura dirbo dėstytoja - medžiaga pateikiama aiškiai ir suprantamai. Žinoma, radau knygoje ir klaidų - nuo korektūros iki faktinių (labai būtų įdomu pamatyti, kaip atrodo dramblio ūsų krinolinas (p. 303) - tikiu, jog omeny turėta arba banginio kaulas, arba arklio ašutai), kas man, kaip filologei, išsyk suponuoja skubotą ir neatidų korektorės arba redaktorės darbą, bet pačiai knygai tai didelės žalos nepadaro - vis tiek tai solidus leidinys.
   Džiugu, kad tai jau antros lietuvės stilistės knyga (apie Agnės Gilytės Spintologiją rašiau čia), skirta ne tik moterims apskritai, bet gal net labiau lietuvėms moterims. Knygoje Laura nesikuklindama išrėžia, ką mano apie subtilumą, kurį "Dažniausiai linksniuojant <...> girdžiu Lietuvoje" (p. 212) ir kuriuo dažnai mūsuose dangstomasi:


   Laura, kaip ji pati teigė viename interviu, norėtų, "kad žmonės pamiltų madą, kad ji neatrodytų tuštybė." Tad ši knyga ir yra apie tai - kaip prisijaukinti stilių, neįklimpstant į kas sezoną besikeičiančios mados liūną; kaip neišleidžiant krūvos eurų susikurti stilių ir jaustis gerai kasdien. Juk reikia vieną sykį pripažinti seną tiesą: sutinka pagal rūbą, išlydi pagal protą


Laura Mizgirytė-Latour, 10 auksinių mados raktelių ieškančiai savo stiliaus, Alma littera, 2016

Comments