About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

16 Jan 2017

George R.R. Martin - A Knight of the Seven Kingdoms


Kol fantasy žanro ir populiarios "The Song of Ice and Fire" sagos kūrėjo George'o R.R. Martino gerbėjai dūsauja ir laukia, kada pasirodys naujausia jo knyga "The Winds of Winter" (o tai, patikėkit, bus dar tikrai, tikrai negreitai), rašytojas į pasaulį paleido kitą knygą, kuria tarsi kažkaip bandoma nuraminti šitą laukiančiųjų būrį (na, bent jau aš tai ją čiupau "Akademinėj knygoj" ir skuodžiau link prekystalio neatsisukdama). Ir kaip jam tai sekėsi?




Įsivaizduokite, kad jūs ateinate į kavinę karštą vasaros dieną ir paprašote vandens su ledukais. Vandenį jums atneša, bet ledukų ten nei padujų, vanduo drungnas, o jūs ne tik neatsigaivinate, bet ir pyktis paima. Tai štai kažkas panašaus yra ir ši G.R.R. Martino knyga.
   Pradėkim nuo to, kad tai nėra naujas kūrinys - tai į vieną knygą sudėtos trys gerokai anksčiau parašytos istorijos, kurias gausiai iliustravo Garis Giannis (Garry Gianni). Teksto nėra taip jau labai ir daug, bet iliustracijos ir nemažas šriftas knygą išpučia iki solidžių 355 puslapių. O kur dar storas viršelis su aplanku, kas, galiausiai, knygą paverčia vos plonesne negu paskutinioji sagos dalis "A Dance with Dragons". 
   Trijų istorijų (kurios vyksta Vesterose, šimtmetis iki sagos įvykių) centre randame klajojantį riterį Danką (Dunk), kuris, kaip galima matyti tiek iš pačio teksto, tiek iš vizualinės jo plotmės nėra jau pats gudriausias jaunuolis ant šio svieto. Būdamas be galo panašus į Servanteso Don Kichotą, Dankas tiki kilniomis riterio prievolėmis ir stengiasi joms būti ištikimas.


   Vis dėlto, Vesterose su garbe, orumu ir sąžine toli nenueisi, o jeigu bandai, gali būti labai sunkių pasekmių. Į štai tokias pasekmes  nuolat ir įsivelia klajojantis riteris bei pirmame apsakyme prie jo  prisijungęs ginklanešys Eggas (Egg), kuris, kaip jau suspoilina knygos viršeliai, yra Egonas Targaryanas (Aegon Targaryen) - būsimasis Vesteroso valdovas. 
   Ši porelė veikia kaip bėdų magnetas - jie sugeba pritraukti įvairaus masto nelaimes, kurios koreguoja ir karalystės ateitį, ir pavienių personažų likimus. Žinoma, viskas vyksta be blogų ketinimų, bet dažniausiai koją pakiša Danko noras viską atlikti riteriškai teisingai...
   Pačios istorijos, kaip čia pasakius, yra kaip drungnas vandenėlis, lyginant su "The Song of Ice and Fire" pagrindine linija. Gal G.R.R.M. norėjo parodyti koks nepalyginamai ramesnis Vesterosas buvo iki didžiųjų įvykių, gal tiesiog šiaip... parako pritrūko?
  Kol skaitai, istorijos įtraukia, būna netgi visai įdomu! Tačiau perskaičius knygą tiesiog norisi gūžčioti pečiais, nes nežinai, ar ką nors šis tekstas paliko tavo atminty.


   "A Knight of the Seven Kingdoms" yra tarsi kokio nors kompiuterinio žaidimo (kad ir kokio "Skyrim" ar "Witcher") side quest'ų (šalutinių misijų) rinkinys - viskas taip ramiau, paprasčiau, ne taip ambicinga. Knyga tokia, kaip čia pavadinus, kupina gyvenimiškos išminties su viduramžišku prieskoniu ("A marriage is a melee, as many married man could tell you"; "Never refuse a cup of wine or a horn of ale. It may be a year before you see another."; "All men are fools, and all men are knights where women are concerned." ir dar daugiau panašios tikrų vyrų išminties...). Mano draugė šią knygą pavadino kurtuazine literatūra ir nors man buvo kilęs noras jai prieštarauti (nes nesinorėjo patikėti, kad jo didenybė G.R.R.M. gali sukurti ką nors nusileidžiantį savo epiškumu žymiajai sagai), vis dėlto matau, kad tai išties gana paprastas riterinis romanas...


Summa summarum, jeigu galvosite ką skaityti per atostogas ir jausitės, kad pasiilgot G.R.R.M., bet vėl skaityti tų penkių knygų nebenorite (nes, na, kiek galima?), imkite šią. Tik, susimildami, nusipirkit elektroninę versiją, nes tampytis šitą popieriaus bloką po paplūdimį arba kur nors kalnuose nebūtų pats geriausias sprendimas. 






Comments