About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

2 Dec 2017

Paviljono knygų savaitgalis arba apie šventę širdy

Šiandien Vilniuje judėjimo buvo daug: minios traukė apžiūrėti vakar įžiebtos eglutės (kurią su drauge dėl spalvinio derinio pakrikštyjom Šaltibarščių eglute), prie Litexpo būriavosi popkultūros gerbėjai, o Paviljone tęsėsi prasidėjęs knygų savaitgalis, kurį savo kalendoriuje buvau pasižymėjusi ir aš. 

Į Paviljoną keliavau dėl dviejų renginių - Miglės Anušauskaitės komikso apie Algirdą Julių Greimą pristatymo bei pokalbio su Gabija Grušaite, apie kurios antrąjį romaną jau rašiau čia. Maloniai nustebino ir tarp šių dviejų renginių įsiterpęs Emmanuelio Levino knygos Laikas ir Kitas pristatymas, užpildęs spragą apie šį Lietuvoje gimusį mąstytoją. 




Jeigu Vilniaus knygų mugės renginiai, ypač knygų pristatymai neretai esti perdėtai oficialūs, Paviljono knygų savaitgalyje mane tikrai džiugino betarpiškas ryšys su autoriais ir neįpareigojanti atmosfera. Klausytojai irgi susirinko suinteresuoti, skirtingai nei Knygų mugėje, kur dažnas nueina tiesiog užsidėti varnelės, kad buvo, nes gi visi eina, tai kaip aš čia neisiu. Džiazavo tiek pokalbių moderatoriai, tiek autoriai, todėl buvo įdomu stebėti, kaip apeinamas šabloniškas knygų pristatymo renginių formatas. Pavyzdžiui, Pauliaus Gritėno šnekinta ir provokuota M. Anušauskaitė piešė pagal klausytojų pageidavimus (mano simpatijas susišlavė ant žemaituko jojantis, moterimi persirengęs kunigaikštis Vytautas).




Gabiją Grušaitę kalbino jos knygos Stasys Šaltoka. Vieneri metai redaktorė Ūla Ambrasaitė ir rašytojas Tomas Vaiseta. Gal tiksliau kalbino jie vienas kitą ir bandė išsiaiškinti, kas toks yra Stasys Šaltoka, ar turi ši knyga skaitytoją Lietuvoje, kiek Granauskų galima ją įvertinti (kadangi šis rašytojos kūrinys vis bandomas vertinti per kanoninių lietuvių rašytojų prizmę), galiausiai - ar tai pop literatūros kūrinys, ar ne. Buvo įdomu išgirsti pačios autorės refleksijas savo kūrinio atžvilgiu, ypač apie šio personažo tapatybės konstravimą, kadangi tai vienas iš įdomiausių knygos aspektų. 

Summa summarum, šie trys Paviljono knygų savaitgalio renginiai tapo mano šios dienos, ne, šios savaitės įvykiu. Seniai beturėjau tokį malonumą pabūti knygas mėgstančių žmonių kompanijoje, kurie ne tik jas skaito, bet ir skiria laiko perskaityto teksto refleksijai. Jeigu rytoj neturit planų, užbėkite į paskutinę šio renginio dieną, nusimato irgi įdomi programa!




Comments